Jedzenie

Z czym podawać naleśniki? Kulinarne inspiracje

Z czym podawać naleśniki Kulinarne inspiracje
Z czym podawać naleśniki Kulinarne inspiracje

Naleśniki to wyśmienita propozycja dla młodszych i starszych smakoszy. To proste i szybkie w przygotowaniu ciasto doskonale komponuje się z różnymi dodatkami na słodko i na słono. Z czym można je podawać?

Kto z nas nie lubi naleśników? Tego typu danie świetnie sprawdza się zarówno na gorące lato, jak również na mroźną zimę. Można podawać je także na każdą porę dnia – na śniadanie, obiad oraz na kolację.

Do naleśników dobrać można różnego rodzaju farsze zarówno na słodko, jak i na słono. Oto nasze kulinarne inspiracje!

Naleśniki na słodko

Najczęściej naleśniki podawane są na słodko. W tej wersji przepadają za nimi dzieci, ale także niejeden dorosły lubi rozkoszować się delikatnym naleśnikowym ciastem z wyśmienitymi, słodkimi dodatkami.

Pomysły na naleśniki na słodko:

  • naleśniki z twarogiem i bakaliami, na przykład rodzynkami – twaróg mielimy i dodajemy do niego rodzynki, masę można także lekko rozrzedzić – w tej roli dobrze sprawdzi się słodka śmietanka Łaciata,
  • naleśniki z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami, na przykład z truskawkami, brzoskwiniami, jagodami, bananami czy kiwi,
  • naleśniki z lodami – kapitalny wybór na lato!
  • naleśniki z dżemem, konfiturami albo powidłami,
  • naleśniki z nutellą lub z czekoladowym sosem – świetnie komponują się z bananami,
  • naleśniki z musem jabłkowym z cynamonem – kapitalne na jesień i zimę!
  • naleśniki z serkiem waniliowym lub innymi rodzajami serków smakowych,
  • naleśniki z ricottą lub mascarpone – można zastosować je zamiast twarogu.

Naleśniki na słono

Ciasto naleśnikowe będzie również pyszne z różnymi wytrawnymi farszami na słono. Można również zapiekać je pod sosami w piekarniku, na przykład z sosem śmietanowo-serowym czy sosem pomidorowym i posypane żółtym serem.

Pomysły na naleśniki na słono:

  • naleśniki z farszem ze szpinaku i śmietany lub ricotty,
  • naleśniki meksykańskie – z farszem z grillowanego lub smażonego kurczaka, kukurydzy, fasoli, sosu pomidorowego,
  • naleśniki bolońskie – z sosem bolońskim z mięsem mielonym,
  • naleśniki ruskie – z farszem do pierogów ruskich.

To tylko niektóre pomysły na farsze do naleśników. Jakie Ty lubisz najbardziej?

Dodaj komentarz

Tu możesz zostawić komentarz