Jedzenie

Kawa w kapsułce – czym się różni od innych?

Kawa w kapsułce – czym się różni od innych
Kawa w kapsułce – czym się różni od innych

Na rynku znaleźć można ogromny wybór ekspresów do kawy, które różnią się sposobem działania oraz metodą parzenia. Wśród nich można wymienić urządzenia kolbowe, ciśnieniowe czy przelewowe. Od kilku lat w sprzedaży są dostępne także nowoczesne ekspresy kapsułkowe, które cieszą się coraz większą popularnością. Co je wyróżnia od tradycyjnych sprzętów? Wyjaśniamy!

Jak działa ekspres kapsułkowy?

W tradycyjnych ekspresach kawę przygotowuje się z pełnych ziaren, które mielone są tuż przed zaparzaniem, aby wydobyć z nich smak i aromat. Na ich bazie powstaje napar o intensywnym smaku, który można złagodzić odpowiednią ilością mleka. Ekspresy kapsułkowe działają na podobnej zasadzie co ciśnieniowe, jednak różnice wynikają ze sposobu obsługi. Zamiast ziaren, które należy uprzednio zmielić, wykorzystuje się w nich specjalne kapsułki, zawierające mieszankę już gotowych, zmielonych ziaren kawy. Dla prawdziwych amatorów, dostępna jest również kawa aromatyzowana, by cieszyć się wyjątkowym smakiem np. kawy z nutą wanilii czy karmelu.  Dodatkowo np. ekspresy od Nespresso wykorzystują innowacyjną technologię ekstrakcji zwaną Centrifusion. Polega ona na obracaniu kapsułki do 7000 razy na minutę, mieszając ją w tym czasie z wodą, dzięki czemu do filiżanki trafia idealnie zaparzona kawa o wyjątkowym smaku.

Czym się wyróżnia kawa w kapsułce?

Ekspresy kapsułkowe stanowią poważną konkurencję dla pozostałych urządzeń do zaparzania kawy. Za ich wyborem przemawia przede wszystkim znacznie niższa cena oraz nieskomplikowana obsługa. Ponadto każda kapsułka zawiera 100% zmieloną kawę  bez dodatów, dzięki czemu zawsze wychodzi idealnie, a Ty możesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. W przeciwieństwie do tradycyjnych ekspresów ciśnieniowych, nie musisz się ograniczać jedynie do klasycznych rodzajów kaw. Oprócz kapsułek, o klasycznych  nutach smakowych, występują także te o aromatach  np. wanilii, karmelu czy orzecha laskowego.  Możesz z nich przygotować tradycyjne espresso, kremowe latte lub napój kawowy z dodatkiem karmelu lub gorzkiej czekolady.

Zalety kawy w kapsułkach

Większość tradycyjnych ekspresów umożliwia zaparzenie wyłącznie czarnej kawy, którą można urozmaicić dolewając mleka czy dodając cukru. Nie przygotujesz w nich warstwowego Latte Macchiato z gęstą pianką, a jedynie możesz się ograniczyć do zabielenia napoju śmietanką. Sytuacja ta, nie dotyczy ekspresów kapsułkowych, gdyż są urządzeniami wielofunkcyjnymi, w których przyrządzisz ulubiony rodzaj kawy z dodatkami o odpowiednich proporcjach. Na stronie Nespresso.com/pl możesz zamówić kapsułki wypełnione aromatyczną mieszanką mielonych ziaren z najodleglejszych zakątków świata i dobrać ich intensywność do swoich preferencji smakowych. Wśród innych zalet kawy w kapsułkach można wymienić:

  • łatwą obsługę – nie musisz pilnować czasu ani temperatury parzenia. Cały proces przygotowywania napoju odbywa się automatycznie po włączeniu przycisku,
  • idealny smak – kawa z kapsułki zawsze wychodzi taka sama, gdyż zawiera mieszankę w odpowiednio dobranych proporcjach,
  • wygodę – nie musisz już rano mielić kawy, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i aromatem. Kawa w kapsułce jest bowiem zamknięta tuż po wypalaniu i zmieleniu, dzięki czemu zachowuje wyjątkowy swój smak i aromat.

Kawa w kapsułkach to także oszczędność czasu i pieniędzy. Aby napić się ulubionego napoju, nie musisz wychodzić do kawiarni. Mając do dyspozycji ekspres w ciągu kilku minut przyrządzisz wyśmienitą kawę, kiedy tylko będziesz miał na nią ochotę!

Dodaj komentarz

Tu możesz zostawić komentarz