Na rynku znaleźć można ogromny wybór ekspresów do kawy, które różnią się sposobem działania oraz metodą parzenia. Wśród nich można wymienić urządzenia kolbowe, ciśnieniowe czy przelewowe. Od kilku lat w sprzedaży są dostępne także nowoczesne ekspresy kapsułkowe, które cieszą się coraz większą popularnością. Co je wyróżnia od tradycyjnych sprzętów? Wyjaśniamy!
Jak działa ekspres kapsułkowy?
W tradycyjnych ekspresach kawę przygotowuje się z pełnych ziaren, które mielone są tuż przed zaparzaniem, aby wydobyć z nich smak i aromat. Na ich bazie powstaje napar o intensywnym smaku, który można złagodzić odpowiednią ilością mleka. Ekspresy kapsułkowe działają na podobnej zasadzie co ciśnieniowe, jednak różnice wynikają ze sposobu obsługi. Zamiast ziaren, które należy uprzednio zmielić, wykorzystuje się w nich specjalne kapsułki, zawierające mieszankę już gotowych, zmielonych ziaren kawy. Dla prawdziwych amatorów, dostępna jest również kawa aromatyzowana, by cieszyć się wyjątkowym smakiem np. kawy z nutą wanilii czy karmelu. Dodatkowo np. ekspresy od Nespresso wykorzystują innowacyjną technologię ekstrakcji zwaną Centrifusion. Polega ona na obracaniu kapsułki do 7000 razy na minutę, mieszając ją w tym czasie z wodą, dzięki czemu do filiżanki trafia idealnie zaparzona kawa o wyjątkowym smaku.
Czym się wyróżnia kawa w kapsułce?
Ekspresy kapsułkowe stanowią poważną konkurencję dla pozostałych urządzeń do zaparzania kawy. Za ich wyborem przemawia przede wszystkim znacznie niższa cena oraz nieskomplikowana obsługa. Ponadto każda kapsułka zawiera 100% zmieloną kawę bez dodatów, dzięki czemu zawsze wychodzi idealnie, a Ty możesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. W przeciwieństwie do tradycyjnych ekspresów ciśnieniowych, nie musisz się ograniczać jedynie do klasycznych rodzajów kaw. Oprócz kapsułek, o klasycznych nutach smakowych, występują także te o aromatach np. wanilii, karmelu czy orzecha laskowego. Możesz z nich przygotować tradycyjne espresso, kremowe latte lub napój kawowy z dodatkiem karmelu lub gorzkiej czekolady.
Zalety kawy w kapsułkach
Większość tradycyjnych ekspresów umożliwia zaparzenie wyłącznie czarnej kawy, którą można urozmaicić dolewając mleka czy dodając cukru. Nie przygotujesz w nich warstwowego Latte Macchiato z gęstą pianką, a jedynie możesz się ograniczyć do zabielenia napoju śmietanką. Sytuacja ta, nie dotyczy ekspresów kapsułkowych, gdyż są urządzeniami wielofunkcyjnymi, w których przyrządzisz ulubiony rodzaj kawy z dodatkami o odpowiednich proporcjach. Na stronie Nespresso.com/pl możesz zamówić kapsułki wypełnione aromatyczną mieszanką mielonych ziaren z najodleglejszych zakątków świata i dobrać ich intensywność do swoich preferencji smakowych. Wśród innych zalet kawy w kapsułkach można wymienić:
- łatwą obsługę – nie musisz pilnować czasu ani temperatury parzenia. Cały proces przygotowywania napoju odbywa się automatycznie po włączeniu przycisku,
- idealny smak – kawa z kapsułki zawsze wychodzi taka sama, gdyż zawiera mieszankę w odpowiednio dobranych proporcjach,
- wygodę – nie musisz już rano mielić kawy, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i aromatem. Kawa w kapsułce jest bowiem zamknięta tuż po wypalaniu i zmieleniu, dzięki czemu zachowuje wyjątkowy swój smak i aromat.
Kawa w kapsułkach to także oszczędność czasu i pieniędzy. Aby napić się ulubionego napoju, nie musisz wychodzić do kawiarni. Mając do dyspozycji ekspres w ciągu kilku minut przyrządzisz wyśmienitą kawę, kiedy tylko będziesz miał na nią ochotę!
Dodaj komentarz