Jedzenie

Przepisy z wykorzystaniem orzechów brazylijskich

Przepisy z wykorzystaniem orzechów brazylijskich
Przepisy z wykorzystaniem orzechów brazylijskich

Orzechy z dżungli to kopalnia cennych składników, np.: selenu, potasu, wapnia, kwasów omega, błonnika, kwasu foliowego, fosforu, cynku, żelaza i witamin  z grupy B i E. Są cenione nie tylko za niesamowite właściwości zdrowotne, których nie posiadają inne orzechy, ale także za smak. Najchętniej orzechy te są zjadane na surowo, jako najzdrowsza przekąska. Mają więcej zastosowań kulinarnych – są znakomitym dodatkiem do deserów, sałatek i surówek. Zalecana dawka to 2-4 orzechy dziennie. Nie należy przekraczać normy ze względu na dużą dawkę selenu. Sto gramów orzechów brazylijskich zawiera 3485% dziennego zapotrzebowania organizmu na selen.

Koktajl z orzechów brazylijskich

To sycący posiłek dla wszystkich, którzy dbają o linię i nie mają zamiaru żyć na przysłowiowej „sałacie”.  Koktajl z orzechów brazylijskich ma intensywny smak. Do zrobienia deseru potrzebna jest garść orzechów brazylijskich, opakowanie serka homogenizowanego, 150 ml mleka, łyżeczka kawy (jeżeli ktoś jest miłośnikiem kawy) oraz dwie łyżeczki cukru waniliowego. Orzechy zmielić      w młynku, kawę rozpuść w mleku. Do blendera należy wrzuć orzechy, kawę z mlekiem, serek i cukier waniliowy i wszystko zblendować.

Sałatka ze szpinakiem, orzechami brazylijskimi i żurawiną

Orzechy to nie tylko słodycze i desery. Można je wykorzystać do przyrządzania sałatek, a nawet sosów do mięs. Kolorowa sałatka będzie znakomitym drugim śniadaniem dla dziecka w szkole lub dla dorosłego w pracy. Jest pożywna, smaczna i zdrowa. Do jej przygotowania są potrzebne następujące składniki: świeży szpinak, garść orzechów brazylijskich, żurawina, olej rzepakowy lub sezamowy z pierwszego tłoczenia, szczypta soli morskiej i ząbek czosnku. Na rozgrzanej patelni należy rozgrzać olej i poddusić przez minutę posiekany czosnek. Dodajemy żurawinę, orzechy i szpinak. Doprawiamy solą i podsmażamy aż do momentu, gdy szpinak zacznie się kurczyć. Potrawę należy zdjąć z ognia, aby nie dopuścić do zmiany koloru liści szpinaku na brązowy. Jeżeli ktoś lubi, może posypać sałatkę czarnym sezamem. Sałatka może być dodatkiem do obiadu.

Prostota użycia

Zdrowotne właściwości orzechów brazylijskich nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Mają one jeszcze jedną cechę, która ucieszy szefa domowej kuchni – nie potrzebują długiej obróbki termicznej. Wystarczy je drobno pokruszyć i dodać do budyniu, domowej czekolady, ciast, sałatek i sosów pesto. Można nimi posypać kremową zupę. Z wykorzystaniem orzechów brazylijskich poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz.

Ze względu na dużą zawartość roślinnego białka i kwasów tłuszczowych, orzechy brazylijskie są polecane dla wegetarian i wegan, jako zamiennik białka zwierzęcego. Co więcej, zawierają one cynk, który zapobiega lub zmniejsza natężenie trądziku. Dzięki zawartości selenu orzechy brazylijskie mogą zapobiegać rakowi piersi – bardzo częstemu nowotworowi u kobiet.