Jedzenie

Wyborna zupa szparagowa

Wyborna zupa szparagowa
Wyborna zupa szparagowa

Szparagi to wciąż jeszcze mało popularne w Polsce warzywa. Warto jednak po nie sięgać, ponieważ są bardzo smaczne i świetnie nadają się do przygotowania różnych potraw. Zupa szparagowa z nich przyrządzona to danie, które na pewno zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Zupa szparagowa – proste danie o wyjątkowych walorach

Szparagi to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, jak również witaminmikroelementów oraz wielu innych składników, mających korzystny wpływ na zdrowie. Co więcej, szparagi są niskokaloryczne, dlatego potrawy z nich przyrządzane idealnie nadają się dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Szparagi uważane są także za skuteczny afrodyzjak, dlatego warto wzbogacić swoje menu o dania przyrządzane na ich bazie. Zupa szparagowa nie tylko wybornie smakuje, ale ma również korzystny wpływ na organizm.

Z jakich szparagów gotować zupę?

Szparagi występują w kilku odmianach, najpopularniejsze są białe, ale za najbardziej wykwintne uważane są fioletowe. Na zupę szparagową najlepiej jednak nadaje się ich zielona odmiana, niezwykle delikatna, a zarazem wyrazista w smaku. Zielone są znacznie cieńsze od pozostałych i nie wymagają obierania, co jest koniecznością w przypadku szparagów białych i fioletowych.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy szparagowej

Do przygotowania pysznej zupy szparagowej niezbędne będą następujące składniki:

  • 2 pęczki świeżych zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • duży ziemniak
  • 1,5 litra wywaru mięsno-warzywnego
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • śmietana kremówka
  • opakowanie sera camembert lub podobnego

Jak przygotować pyszną zupę szparagową?

Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamać twarde końcówki, a łodygi pokroić na niewielkie kawałki. Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać obranego i pokrojonego w kostkę dużego ziemniaka, a chwilę potem pokrojone szparagi. Całość smażyć około 5 min, wciąż intensywnie mieszając warzywa, aby się nie przypaliły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podlać wywarem. Gotować do miękkości warzyw, a po ugotowaniu zmiksować, dodając w międzyczasie śmietankę oraz ser.

Tak przyrządzona zupa szparagowa najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub ziołowymi grzankami, a dodatkowo przyozdobiona płatkami migdałów i listkami bazylii robi piorunujące, kulinarne wrażenie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Tu możesz zostawić komentarz