Jedzenie

Przyjemne gotowanie? Tylko w idealnych garnkach!

Przyjemne gotowanie Tylko w idealnych garnkach!
Przyjemne gotowanie Tylko w idealnych garnkach!

Gotowanie to czysta przyjemność, ale tylko wtedy, kiedy kucharz ma do tego odpowiedni sprzęt i wyposażenie. W kuchni trudno obejść się m.in. bez garnków, w których na co dzień powstają pyszne zupy, sosy czy dania jednogarnkowe. Jak wybrać te najlepsze?

  1. Garnki żeliwne czy emaliowane?
  2. Jak wybrać odpowiedni garnek?

Wybór odpowiednich garnków nie jest prostym zadaniem. Nie ułatwia go również szeroki asortyment dostępny na rynku – zestawy garnków można dopasować nie tylko do rodzaju posiadanej kuchenki, ale również własnych potrzeb i stylu, w jakim została urządzona kuchnia.

Garnki żeliwne czy emaliowane?

Jednym z najważniejszych wyznaczników, które powinny decydować o wyborze garnków, jest materiał wykonania. Jego właściwości mają wpływ na to, czy garnek będzie szybko się nagrzewał, a także jakie jest prawdopodobieństwo przypalenia dania. Materiał wpływa też na to, na jakiej kuchence można używać danych garnków.

Jednymi z najpopularniejszych są garnki ze stali nierdzewnej (chirurgicznej). Głównymi składnikami tej stali są chrom i nikiel, dzięki którym garnki są odporne na rdzewienie, działanie kwasów oraz niszczący wpływ zmiennych temperatur. Komplet garnków wykonanych ze stali nierdzewnej pozwala szybko przygotować dania, a także utrzymać ich temperaturę na długi czas. Z kolei kilkuwarstwowe dno odpowiada za równomierne rozprowadzenie ciepła po całym naczyniu, dzięki czemu gotowanie jest przyjemne i łatwe. Dodatkowo, garnki stalowe wyglądają bardzo nowocześnie, dlatego sprawdzą się w niemal każdej kuchni.

Równie popularne są garnki emaliowane, które przeżywają swoją „drugą młodość”. Te garnki stalowe są pokryte warstwą emalii – właśnie ona pozwala w łatwy sposób dopasować garnki do wystroju kuchni, dzięki czemu tego rodzaju naczynia często pojawiają się w kuchniach stylizowanych.

Niesłabnącym zainteresowaniem cieszą się również garnki aluminiowe, pokryte powłoką teflonową lub tytanowo-ceramiczną. Samo aluminium cechuje się wysokim przewodnictwem cieplnym, jednak łatwo je zarysować lub uszkodzić, dlatego garnki pokrywa się powłokami zabezpieczającymi i podnoszącymi użyteczność i trwałość garnków. Można je myć w zmywarce, a gotowanie w nich nie zmienia smaku potraw.

Na rynku dostępne są również garnki ceramiczne, garnki gliniane, nazywane rzymskimi, garnki szklane, wykonane z żaroodpornego szkła, miedziane i teflonowe.

Jak wybrać odpowiedni garnek?

Punktem wyjścia jest rodzaj materiału, z jakiego zostały wykonane garnki. Jednak to nie jedyny element, na jaki trzeba zwrócić uwagę – ważne są również walory użytkowe.

Dobre garnki powinny rozprowadzać ciepło po całej powierzchni naczynia, dzięki czemu potrawy gotują się równomiernie i istnieje mniejsze ryzyko ich przypalenia. Trzeba też zwrócić uwagę, które spośród rodzajów garnków nadają się do zastosowania na kuchenkach indukcyjnych. Odpowiednie garnki na indukcję mają stosowane oznaczenia. Nie bez znaczenia pozostaje również możliwość mycia w zmywarce, odporność na wysokie temperatury oraz to, czy garnki nie zmieniają smaku potraw.

Doświadczeni kucharze zwracają również uwagę na drobiazgi, np. to, aby garnki miały dopasowane do wielkości pokrywki. Pokrywki te również mogą ułatwiać gotowanie, jeśli są wyposażone w dodatkowe usprawnienia. Należy do nich termometr w uchwycie pokrywki lub specjalnie przygotowany niewielki otwór, pozwalający na odprowadzanie pary wodnej podczas gotowania.

Nowoczesne garnki kupić można obecnie niemal wszędzie, jednak najlepiej sięgnąć po te dostępne w specjalistycznych sklepach. 

Dodaj komentarz

Tu możesz zostawić komentarz