Każda mama już w trakcie ciąży powinna zorientować się, co można podawać małemu dziecku, jak przestanie się karmić piersią. Jednym z najpopularniejszych przysmaków dla niemowląt jest biszkopt.
Dlaczego podajemy niemowlakowi biszkopt?
Odpowiedź nasuwa się sama. Nie trudno domyśleć się, że przede wszystkim chodzi o to, że biszkopty są miękkie, a pod wpływem śliny mogą nawet niemalże rozpływać się w ustach. Malutkim dzieciom, którym nie urosły jeszcze ząbki, powinno się podawać właśnie jedzenie, czy przysmaki, które bardzo łatwo zjeść. Biszkopty są idealną przekąską dla niemowlaka.
Takie biszkopty można kupować jako suche biszkopty w opakowaniu, ale także istnieją słoiczki z deserkiem biszkoptowym. Biszkopt ma na tyle delikatny i dobry smak, że większości małym dzieciom bardzo smakuje. Warto pamiętać, aby zwrócić uwagę na firmę, która je produkuje oraz przeczytać ich skład. Najlepiej jakby było w nich jak najmniej cukru oraz aby były jak najbardziej naturalne. Biszkopty dla niemowlaka można kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Jak wiadomo, będą one nieco droższe, ale co się nie robi dla maluszka. Aby biszkopt nie był, kolokwialnie mówiąc, nudny, warto postawić na zdrowe dodatki. Takim dodatkiem może być naturalny mus owocowy. Ważne, aby mus był zrobiony z samych owoców, bez żadnych barwników, czy konserwantów. Z pewnością taki urozmaicony deserek jeszcze bardziej zasmakuje maluszkowi.
Domowy biszkopt
Jeśli chcemy dokładnie wiedzieć, co podajemy swojemu maleństwu, warto upiec samemu biszkopt. Wówczas będziemy mieć pewność, co wchodzi w skład takiego biszkoptu. Składniki, które możemy użyć to:
- 2/3 szklanki mąki;
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej) – może być także cukier-puder;
- 2 jajka.
Jak widać, do zrobienia domowego biszkoptu potrzebna jest zaledwie garstka składników, a przepis jest równie prosty: należy przygotować keksówkę (tortownicę lub inną blaszkę) i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta można również upiec małe biszkopciki, następnie umyć jajka, a żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę (można dodać szczyptę soli – dzięki temu wyjdzie trwalsza piana), a pod koniec ubijania powoli dodać cukier. Pianę ostrożnie połączyć z żółtkami. Następnie porcjami dodawać mąkę, delikatnie mieszając wszystko. Ciasto przelać delikatnie do keksówki (albo innej blaszki) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec około 20 minut.
Jeżeli chcemy upiec małe biszkopciki – wykładamy łyżką ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy tak samo jak wyżej do czasu, aż biszkopty się zrumienią. Jest to świetny przepis, zasięgnięty z Internetu. Z łatwością można tam odszukać również inne przepisy, dzięki którym dowiemy się jak szybko zrobić domowy biszkopt. Możemy również upiec dużą ilość biszkoptu i przechowywać je na później, aby mieć dla malucha w każdej chwili. Jeśli nie stać nas na upieczenie większej ilości można odszukać pożyczki pozabankowe przez Internet na get-money.pl i wziąć szybką pożyczkę na wojaże kuchenne.
Dodaj komentarz