Aby być zdrowym, sprawnym i w dobrej formie, trzeba dobrze jeść. Nic dziwnego, że istnieje powiedzenie, że jesteśmy tym, co jemy. Prawidłowe odżywianie jest gwarancją zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Zanim jednak zmienisz nawyki żywieniowe, musisz widzieć, że jakiekolwiek zmiany nie są aż tak trudne, jak może się wydawać. Naukowcy stwierdzili, że nowe nawyki żywieniowe przyjmują się w ciągu zaledwie 21 dni. Oznacza to, że po 3 tygodniach prawidłowego odżywiania nie będziesz nawet patrzył na fast food i ciastka.
Wystarczy, że będziesz przestrzegał tych 10 ważnych zasad dotyczących żywienia, a zachowasz nie tylko zdrowie, ale i formę.
1. Opracuj sam, bądź z pomocą dietetyka zrównoważoną i zróżnicowaną dietę
Gwarancją doskonałego zdrowia i samopoczucia jest zrównoważona i urozmaicona dieta. Co to znaczy? Oznacza to, że Twoja dieta powinna być tak zróżnicowana, jak to tylko możliwe i składać się z dużej liczby różnych pokarmów, w których zawartość witamin, minerałów i innych składników odżywczych będzie optymalna dla ludzkiego organizmu. Idealne żywienie dostarcza organizmowi wszystkich cennych substancji: białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, wody i zdrowych cukrów.
2. Jedz co najmniej 500 g warzyw i owoców każdego dnia
Połowę produktów w diecie powinna stanowić żywność spożywana na surowo. Najważniejszą i najbardziej użyteczną kategorią są świeże warzywa i owoce. Lekarze i dietetycy radzą, aby każdy z nas spożywał co najmniej 500 g różnych owoców/warzyw dziennie. Są one cennym źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla zachowania organizmu w jak najlepszym stanie.
Owoce powinno włączyć się do diety w pierwszej połowie dnia, ponieważ zawierają cukier. Są idealne na śniadanie lub przekąskę między porannymi posiłkami, a obiadem. Ale zaś warzywa możesz śmiało spożywać podczas posiłku 2 i 3. Nie bój się eksperymentować i próbować warzyw, których jeszcze nie jadłeś – selera, bakłażana, cukinii, wszystkich rodzajów sałaty.
3. Wybierz właściwy sposób gotowania
Ważne jest, aby nie tylko wybierać żywność o wysokiej jakości i bogatą w witaminy, ale także należy ją umiejętnie przygotować. Nie wszystkie metody termicznej obróbki żywności są idealne. Staraj się unikać smażenia na oleju. W procesie gotowania powstają szkodliwe czynniki rakotwórcze, a zawartość kalorii w żywności zwiększa się kilkakrotnie.
Piec, gotować, zapiekać na grillu lub gotować na parze – wszystkie te metody gotowania są dozwolone, korzystnie wpływają na zdrowie oraz pozwalają zachować wszelkie właściwości produktów.
4. Wybieraj świeże, sezonowe warzywa i owoce
Wybierając warzywa i owoce, używaj zdrowego rozsądku. Świeże owoce nie są dostępne przez cały rok. Oczywiście na półkach supermarketów zawsze znajdziesz owoce i warzywa, bez względu na miesiąc. Staraj się kupować tylko sezonowe warzywa i owoce, gdyż zawierają one maksymalną ilość witamin i cennych substancji.
5. Przestrzegaj diety
Właściwa dieta jest tak samo ważna jak jej przestrzeganie. Musisz nie tylko spożywać określone potrawy ale starać się spożywać dania o określonych godzinach każdego dnia. Mówi się, że najlepiej jeść 5-6 razy dziennie co 2-3 godziny. To 3 pełne posiłki (śniadanie, obiad i kolacja) i 2 przekąski. Ostatni posiłek powinien odbyć się 4 godziny przed snem.
6. Nie unikaj tłuszczu
Z jakiegoś powodu uważa się, że jeśli chcesz być zdrowy, powinieneś zminimalizować spożycie tłuszczu. Tak jednak nie jest. Tłuszcze są różne i są bardzo ważne i przydatne dla organizmu. Unikać powinieneś tłuszczów trans znajdujących się w fast foodach i smażonych potrawach. Zwiększają one poziom cholesterolu we krwi oraz mogą spowodować wystąpienie chorób sercowo-naczyniowych.
Jednak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, omega-3 i omega-6, są bardzo przydatne dla organizmu. One z kolei pomagają normalizować poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, zwiększają obronę organizmu przed drobnoustrojami oraz poprawiają pracę mózgu. Omega znajduje się w rybach, orzechach, awokado czy oliwie z oliwek.
7. Pij więcej wody
Staraj się pić dużo czystej wody pitnej. Norma dzienna dla osoby dorosłej wynosi 1,5-2 l. Jest to czysta woda, nie woda sodowa, soki, herbata lub kawa. Wystarczająca ilość zużytego płynu pozytywnie wpływa na pracę wszystkich narządów, poprawia wygląd.
Przy okazji, czasami uczucie zwykłego pragnienia można łatwo pomylić z głodem. W rezultacie organizm otrzymuje dodatkowe kalorie, których nie potrzebuje.
8. Właściwie łącz produkty
Również łączenie produktów jest ważne. To prawdziwa sztuka, która nie jest tak trudna do opanowania. Dlaczego to takie ważne? Chodzi o to, że składniki odżywcze i enzymy, które znajdują się w niektórych produktach spożywczych, mogą uzupełnić i wzmocnić efekt składników odżywczych i enzymów, które są zawarte w innych. Niestety, działa również zasada odwrotna: niektóre produkty tylko ze sobą ingerują i wzajemnie niszczą użyteczne właściwości.
9. Spożywaj białko i węgle
Pomimo tego, że prawidłowe odżywianie powinno być zrównoważone, a organizm potrzebuje wszystkich substancji bez wyjątku, są takie, na które należy zwrócić szczególną uwagę. Jest to białko i złożone węglowodany. Wynika to z faktu, że skutecznie radzą sobie z głodem, uczestniczą w ważnych procesach życiowych organizmu i wzmacniają odporność.
Cennymi źródłami białka są mięso i ryby, produkty mleczne, ser, rośliny strączkowe; zaś złożone węglowodany to zboża, chleb pełnoziarnisty, makaron z pszenicy durum, owoce i warzywa.
[…] Każda dieta powinna być dopasowana do naszych indywidualnych potrzeb, a jej kaloryczność adekwatna do naszego stylu życia. Nie zapominaj, że nawet na diecie redukcyjnej musisz jeść zdrowo. […]