Zdrowie i gastronomia

Domowe sposoby na zgagę

zgaga domowe sposoby
zgaga domowe sposoby

Zgaga najczęściej występuje po jedzeniu, jest to nieprzyjemne uczucie, utrudniające normalne funkcjonowanie. Pieczenie w przełyku jest wywołane obfitym przejedzeniem lub innymi przyczynami, które mogą być bardzo poważne. Gdy zgaga często Ci dokucza, nie obejdzie się bez wizyty u lekarza. Czytając artykuł dowiecie się: Co pomaga na zgagę? Jakie są dolegliwości? Jakie są domowe sposoby na zgagę?

Zgaga – przyczyny

Zgaga to jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Dolegliwości są zazwyczaj odczuwane za mostkiem, w najgorszym wypadku ból może promieniować od gardła, szyi, żuchwy lub krtani. Często opisywane jako “palenie w przełyku”.

Przyczyną zgagi jest:

  • Cofanie się kwasu żołądkowego z powrotem do przełyku;
  • Niestrawność;
  • Wrzody żołądka;

Zgaga – dolegliwości

Dolegliwości wywołane przez zgagę to:

  • Wymioty;
  • Ślinotok;
  • Odbijania;
  • Czkawka;
  • Bóle w okolicach mostka;
  • Nudności;
  • Bóle w okolicach nadbrzusza;

Domowe sposoby na zgagę?

Aby wyleczyć ostre pieczenie należy wypić:

  • Herbatę imbirową – 1 łyżeczkę startego imbiru zalać 250 ml wrzątku i parzyć przez 10 minut.
  • Herbatę z kminku – 2 łyżeczki kminku zalać 250 ml wrzątku i parzyć przez około 10 minut, następnie przecedzić i wypić.

Innym sposobem aby pozbyć się zgagi raz na zawsze jest przeanalizowanie swojej diety. Dobre, zdrowe i regularne odżywanie to klucz do sukcesu, nie tylko w zwalczaniu zgagi, ale także w pozbyciu się nadmiaru cholesterolu oraz zrzuceniu zbędnych kilogramów. Musisz wiedzieć, że nie możesz objadać się na noc, ostatni posiłek powinien być zjedzony 2 godziny przed snem. Jeżeli zgaga męczy cię codziennie konieczne trzeba ograniczyć picie kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu.

Domowe sposoby na zgagę:

  • Sok z buraka – ma odczyn zasadowy, który neutralizuje kwaśny kwas cofający się z żołądka.
  • Siemię lniane – na 125 ml wrzątku wrzucamy łyżkę nasion lnu i parzymy około 10 minut, następnie odcedzamy eliksir. Do wytworzonego żelu możemy dolać wodę, jogurt, lub mleko.
  • Imbir i rumianek – powyżej jest przepis na herbatę ziołową oraz imbirową.
  • Mleko – szybko i skutecznie powinno zmniejszyć pieczenie w przełyku.
  • Mniejsze porcje – zmniejszone porcje nie dość, że pomogą w walce ze zgagą to jeszcze w odchudzaniu. Zalecane jest jedzenie od 5 do 6 mniejszych posiłków dziennie, niż 3 dużych.
  • Soda – łyżeczkę sody należy rozpuścić w szklance ciepłej wody, a następnie wypić. Soda powinna uśmierzyć pieczenie od razu po wypiciu.
  • Aloes – skutecznie łagodzi podrażnienia w tym podrażnienia przełyku. Szklankę soku z aloesu należy wypić około 10-20 minut przed posiłkiem.
  • Syrop z prawoślazu lekarskiego – pokrywa powłoką ochronną ścianki przełyku zupełnie podobnie jak siemię lniane. Prawoślaz zalewamy przegotowaną, letnią wodą i odstawiamy na około 35 minut, kolejno odcedzamy i pijemy. Syrop pijemy codziennie po 2-3 łyżeczki.
  • Spanie z uniesioną głową.