Zdrowie

Dieta wegetariańska i dieta wegańska – co warto wiedzieć?

dieta wegańska a dieta wegetariańska
dieta wegańska a dieta wegetariańska

W ostatnich latach zainteresowanie dietą wegetariańską i dietą wegańską znacznie wzrosło, być może dzięki wydarzeniom, jakie miały miejsce jakiś czas temu. Mieliśmy bowiem do czynienia z wieloma chorobami i bakteriami znajdującymi się w mięsie. Ponadto, wykryto związek między czerwonym mięsem, a nowotworami. Prócz tego, ciągle widzimy powtarzające się epizody niepoprawnego traktowania zwierząt w gospodarstwach hodowlanych. To tylko niektóre z powodów, które sprawiły, że na dietę zarówno wegetariańską, jak i dieta wegańską, przeszło wiele osób.

Dieta wegańska

Wiele osób stosuje dietę wegańską, kierując się względami ideologicznymi, inni tylko dlatego, że uważają ją za szczególnie skuteczną i zdrową.

Dieta wegetariańska

W powszechnej wyobraźni dieta wegetariańska jest często rozumiana jako prosta dieta, bez produktów pochodzenia zwierzęcego. W rzeczywistości koncepcja ta jest znacznie szersza, biorąc pod uwagę, że w rodzinie wegetarianizmu możemy uwzględnić różne modele żywienia. Weganizm więc podchodzi pod wegetarianizm.

Czy dieta wegańska jest zdrowa?

Według zwolenników, dieta wegetariańska (we wszystkich jej typach), a więc w tym dieta wegańska, jest w stanie samodzielnie i bez dodatków spełnić zapotrzebowanie człowieka na wszystkie składniki odżywcze. Aczkolwiek w tym temacie można również dyskutować. Jedni naukowcy czy dietetycy uważają, że rzeczywiście dieta wegańska dostarcza pełną wartość witamin i minerałów, zaś inni, że jest zupełnie inaczej. To co jest pewne: sami możemy i powinniśmy mieć pozytywny wpływ na metabolizm i poprawienie naszego stanu zdrowia.

Jakie są zalety diety wegańskiej?

Dieta wegańska w połączeniu ze zdrowym stylem życia zmniejsza ryzyko chorób związanych ze współczesnym stylem życia:

  • nadwaga i otyłość;
  • cukrzyca typu 2;
  • hipercholesterolemia LDL (zły cholesterol);
  • nadciśnienie;
  • choroby naczyniowe;
  • niektóre formy raka.

Otyłość na diecie wegetariańskiej

Niestety wiele form nieodpowiednio prowadzonego wegetarianizmu może przyczynić się do nadwagi. Dzieje się tak z powodu reżimów żywieniowych, które opierają się głównie na spożywaniu dużej ilości białego makaronu i pieczywa, ziemniaków, serów tłuszczowych, orzechów i olejów. Zaś dieta wegetariańska bogata w świeże warzywa z odpowiednią ilością owoców, sera, jaj, płatków zbożowych, olejów, orzechów i bulw, sprzyja utrzymaniu normalnego BMI pomiędzy 18,5 a 25,0.

Hipercholesterolemia – Wysoki LDL, a dieta wegetariańska

Diety wegetariańskie, zwłaszcza wegańskie, pozwalają znacząco obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL. Wynika to z faktu, iż weganie przyjmują pokarmy zawierające niewielkie ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych, a także bogate w kwasy tłuszczowe (zwłaszcza omega 6), a także inne składniki odżywcze, które wywierają pozytywny wpływ na metabolizm (polifenolowe przeciwutleniacze, witaminy A, C, E, lecytyna roślinna i fitosterole).

Nadciśnienie, a dieta wegetariańska

Wyłączenie mięsa i ryb (wędlin, kiełbas, tuńczyka w puszkach itp.) pozwala usunąć początki nadciśnienia spowodowanego przyjmowaniem zbyt dużej ilości sodu. Ponadto, w orzechach znajduje się wiele substancji, które obniżają ciśnienie. Diety wegetariańskie są również bogate w potas i magnez – dwa minerały, które hamują działanie nadmiaru sodu z korzyścią dla ciśnienia krwi.

Należy jednak podkreślić, że diety wegetariańskie zapobiegają nadciśnieniu tylko wtedy, gdy jest zachowana normalna waga i nie spożywa się w nadmiernych ilościach sera, konserwowanych pokarmów i soli.

Rak, a dieta wegetariańska

Dane bibliograficzne dotyczące współzależności między dietą, a rakiem nie są całkowicie jasne, a czasami nawet kontrastują ze sobą. Na przykład wielu uważa, że spożywanie białek pochodzenia zwierzęcego może sprzyjać pojawianiu się pewnych nowotworów. W tym przypadku dieta wegetariańska z pewnością pełniłaby rolę prewencyjną. Z drugiej jedna strony, dowody naukowe nie są jeszcze dobrze określone. Aczkolwiek jeśli chodzi o tę kwestię to wykazano, że bogactwo włókien roślinnych i przeciwutleniaczy (witamin, polifenoli itp.) może zapobiegać nowotworom przewodu pokarmowego.