Turystyka i podróże

Podróże po Europie – Majorka

Podróże po Europie - Majorka
Podróże po Europie - Majorka

Majorka – klimat

Majorka leży na Morzu Śródziemnym, więc cieszy się dobrodziejstwami klimatu śródziemnomorskiego. Na wyspie nie uświadczymy mroźnych i śnieżnych zim. Nie ma także morderczych upałów, które wydawałyby się oczywiste dla tej szerokości geograficznej. Łagodny klimat wyspa zawdzięcza wszechobecnej morskiej bryzie. Najcieplej jest od czerwca do września.

Sezon letni trwa od maja do października, kiedy średnie temperatury w dzień przekraczają 22°C. Na ciepłą wodę w morzu trzeba czekać do czerwca, wtedy osiąga temperaturę 21°C, ale najcieplejsza jest w miesiącach wakacyjnych i we wrześniu. Deszcz pada rzadko i stanowi raczej ciekawostkę meteorologiczną niż prawdziwe opady. W miesiącach letnich notuje się zaledwie kilka dni z deszczem.

Majorka – atrakcje

Majorka jest dokładnie taka jak jej nazwa – roztańczona, radosna, beztroska. Nie będzie przesadą powiedzenie, że na wyspie non stop trwa dyskoteka. To tu znajdują się najlepsze na Morzu Śródziemnym dyskoteki i kluby taneczne. Na Majorkę przyjeżdżają przede wszystkim ludzie młodzi, spragnieni rozrywki, tańca i nocnego życia, które kwitnie tu wyjątkowo bujnie, szczególnie w stolicy Majorki – Palmie. Wąskie uliczki, zabytkowe kamienice i pałace nie przeszkadzają w niekończącej się fieście. Warto dodać, że Palma to miasto portowe, co niewątpliwie dodaje mu uroku.

Majorka może poszczycić się także bajecznymi plażami, a ta najpiękniejsza kryje się w zatoce Cala de sa Calobra. Znajdzie się też coś dla miłośników klifów. Malownicze skalne urwiska znalazły sobie miejsce na półwyspie Formentor. Klify najlepiej oglądać jadąc drogą z Pollence. We wschodniej części wyspy na turystów czekają jaskinie Hams z podziemnymi jeziorami.

Majorka – przysmaki

W sezonie na Majorce kwitną pomarańcze, migdałowce i oliwki. Te owoce można uznać za wizytówkę wyspy. Z pomarańczy robi się tu lokalny przysmak – likier pomarańczowy. Spróbowanie go to obowiązek, gdy przebywamy na urlopie na Majorce. Podobnie rzecz ma się z gulaszem z homara. O ile sam homar serwowany jest na całym świecie, to już gulasz z tego morskiego skorupiaka nie jest popularnym daniem w światowych restauracjach. Za to na Majorce jak najbardziej. Równie często serwuje się zupy warzywne. Są robione ze świeżych warzyw, gęste i bardzo pożywne. Z kolei podstawą śniadania jest chleb maczany w oliwie, warzywa i wędliny. Nie brak też słodyczy, w tym ciasteczek cynamonowych. Hotelowe kuchnie na ogół serwują dania uniwersalne, jeśli marzy nam się prawdziwie majorkańskie danie, trzeba wyjść poza hotel i udać się do miejscowej restauracji lub tawerny.

Majorka – jak dojechać?

Na wyspę najwygodniej dostać się samolotem. Na lotnisku w Palmie lądują samoloty regularnych i tanich linii lotniczych. W sezonie letnim możemy liczyć na bezpośredni lot z Warszawy do Palmy. Będzie trwało około trzech godzin i kosztował niewiele ponad trzysta złotych. Poza sezonem musimy liczyć się z koniecznością przesiadek. Niektóre mogą być naprawdę zaskakujące. Połączenia międzynarodowe na Majorkę prowadzą na przykład przez Oslo. Może wydawać się nie po drodze, ale warto kupić bilet lotniczy na takie połączenie. Będzie kosztował niespełna sześćset złotych, a podróż potrwa około dziesięciu godzin. Bilety można wyszukać i kupić na platformie TRANSPOMAT.