Jedzenie Lifestyle

Słomki Wielorazowe – Ekologiczna alternatywa dla plastików

Plastikowe słomki do napojów są bardzo uciążliwym odpadem, o czym wielokrotnie i głośno mówiło się w zeszłym roku, ich kształt, materiał i waga powodują, że bardzo trudno jest je wydzielić ze śmieci, a następnie poddać recyklingowi. Dlatego większość z nich ląduje na wysypiskach śmieci, lub trafia do środowiska, gdzie bardzo wolno ulegają rozkładowi i stwarzają niebezpieczeństwo na przykład dla organizmów wodnych. Ich zużycie na świecie jest ogromne, więc i skala problemu jest duża. Z tego też powodu coraz częściej mówi się o potrzebie zrezygnowanie z takich słomek na rzecz bardziej ekologicznych zamienników.

Jednorazowe ale czyściej

W praktyce gastronomicznej popularnym zamiennikiem słomek plastikowych są słomki z materiałów biodegradowalnych, które rozkładają się o wiele szybciej, dzięki czemu mniej obciążają środowisko. Na rynku można spotkać słomki z różnych materiałów, najpopularniejsze są słomki wykonane z papieru oraz z biodegradowalnych mas roślinnych, które przypominają z wygląd tworzywo sztuczne.

Bardzo dobrą alternatywą dla jednorazowych słomek plastikowych, są naturalne słomki wykonane ze słomy. Wysuszone i odpowiednio przygotowane łodygi zbóż, najczęściej pszenicy, nie tylko nadają się do picia przez nie napojów, ale także nadają napojom ładny wygląd, co nie jest bez znaczenia szczególnie w lokalach gastronomicznych.

Wadą tego rozwiązania jest to, że śmieci są może i mniejszym obciążeniem dla środowiska, ale powstają i jednak nie są zupełnie dla niego neutralne.

Słomki wielorazowe – słomki zero waste

W ostatnich latach coraz większą popularnością na świecie cieszy się filozofia zero waste, czyli założenie według którego powinniśmy produkować jak najmniej śmieci. By to osiągnąć należy wykorzystywać już posiadane rzeczy, naprawiać i przerabiać rzeczy wcześniej wytworzone, oraz używać jak najmniej jednorazowych opakowań, akcesoriów czy przyborów. Takie maksymalne wykorzystanie dostępnych zasobów powoduje, że oszczędzamy w dłuższej perspektywie zarówno pieniądze, jak i środowisko naturalne, ponieważ wielokrotne wykorzystanie tego samego elementu, powoduje, że wyprodukowanie danej rzeczy miało mniejszy negatywny wpływ na ekosystem, w stosunku do korzyści z niego uzyskanego.

Na rynku pojawiły się słomki do picia wielokrotnego użytku, można je myc i wykorzystywać wielokrotnie, sprawdzają się one w domu, gdzie będą przydatnym gadżetem i ciekawym urozmaiceniem naszych napojów, szczególnie przy okazji wizyt gości, wykorzystać je mozna jednak także w lokalach gastronomicznych, gdzie będą one podawane do drinków i napojów.

Słomki Bambusowe zamiast szkodliwych plastików 

Można spotkać słomki tego typu wykonane z kilku rodzajów materiałów, każdy z nich ma wady i zalety. Najtańsza opcja to słomki wykonane z łodyg bambusa. Jak wiadomo bambus jest pusty w środku, więc łatwo wykonać z wysuszonych łodyg. Można spotkać je w dużych opakowaniach nawet po 50 sztuk, ich główną wadą jest dość niska trwałość, oraz ryzyko niezbyt dokładnego wyczyszczenia, z czasem słomka może nasiąkać płynami i niszczyć się. Uszkodzenia mogą też powodować zęby pijących.

Rurki Szklane

Drugim spotykanym materiałem są rurki ze szkła, te o ile nie zostaną rozbite ani w inny sposób uszkodzone mechanicznie, są generalnie wieczne, a ich czyszczenie nie powinno być problemem. Szkło jest chemicznie niemal nieaktywne nie wchodzi dlatego w reakcję z płynami, nie wpływa na smak napojów. Jednak szkło jak wiadomo jest materiałem dość delikatnym, istnieje ryzyko uszkodzenia słomki i skaleczenia się podczas picia, picie z takich słomek wymaga większej ostrożności niż w takich z materiałów organicznych.

Słomki Stalowe

Trzecim popularnym rodzajem słomek wielorazowych są słomki ze stali nierdzewnej, są one dość drogie, jednak bardzo trwałe i łatwe w czyszczeniu, nie ma ryzyka skruszenia ich w zębach, uszkodzenia podczas picia, skaleczenia. Mogą też mieć dodatkowe elementy, na przykład być jednocześnie słomką i łyżeczką do mieszania. Wadą może być jednak to, że w przypadku niektórych płynów i w kontakcie z językiem słomka ze stali nierdzewnej może niekiedy dawać lekki metaliczny posmak napojom które będą przez nią pite. Jednak jest to zjawisko marginalne, ze względu na dość niską reaktywność stali nierdzewnej.

Duży wybór różnego rodzaju słomek wielokrotnego użytku znajdziecie na stronie MojaButelka.pl >>

Jak widać więc istnieje wiele alternatyw dla plastikowych słomek do picia. Chociaż każdy lubi czasami wypić jakiś napój przez słomkę, bo jest to bardzo przyjemne, nie musimy przy tej okazji produkować uciążliwych dla środowiska śmieci.

 

Dodaj komentarz

Tu możesz zostawić komentarz