Kominek w domu lub mieszkaniu zarówno piękny element wystroju, jak i cenne źródło ciepła. Aby zmaksymalizować wykorzystanie energii, która w nim powstaje trzeba zastosować odpowiednie materiały i dobre technologie budowlane.
Wybór typu kominka
Paleniska otwarte były stosowane od lat, jednak ze względu na niską efektywność przechodzą już do lamusa. Obecnie najczęściej stosuje się zamknięte wkłady kominkowe, które w połączeniu z odpowiednią izolacją oraz instalacją rozprowadzającą ciepło mogą osiągnąć efektywność nawet do 85%.
Dobra izolacja kominka
Ograniczenie utraty ciepła przez kominy i kanały wylotowe spalin, a także struktur budynku znajdujących się wokół kominka pozwala na zwiększenie efektywności ogrzewania. Aby osiągnąć ten cel konieczne jest zastosowanie dobrej izolacji cieplnej wszystkich tych elementów. Przede wszystkim konieczne jest zamontowanie materiału izolacyjnego na tylnej ścianie kominka oraz podłodze. Taka warstwa izolacji zapobiega utracie energii w głąb struktur budynku i „odbija” je do wnętrza pomieszczenia. Izolacja może być wykonana ze specjalnych płyt z krzemianu wapnia. Rozwiązaniem wartym uwagi są też płyty ognioodporne do wykonania obudowy kominka. Zapewniają one bezpieczeństwo przeciwpożarowe oraz dużą stabilność konstrukcji, nawet przy dodatkowym obciążeniu np. wieszaniu ekranów lub obrazów. Takie płyty są idealnie gładkie i można wykończyć je farbą lub tapetą uzyskując ciekawy efekt wizualny. Dodatkowo płyty te magazynują ciepło, które jest stopniowo oddawane do otoczenia, więc w pomieszczeniu będzie ciepło nawet po wygaśnięciu ognia. Aby dowiedzieć się więcej o tych rozwiązaniach technicznych warto wejść na stronę producenta: https://www.promattop.pl/pl-pl
Utrzymanie ciepła w budynku
Aby ciepło wytworzone przez kominek efektywnie ogrzewało budynek konieczne jest też zapobieganie utracie ciepła poprzez różne elementy budowlane. Bardzo ważna jest stolarka okienna, która zapewnia dobrą szczelność. Konieczne jest także wykonanie ocieplenia ścian zewnętrznych budynku, posadzek oraz dachu.
Dodaj komentarz